vineri, 13 februarie 2009

Taxa de poluare se face mica

Taxa de poluare auto va fi redusa la un nivel inferior celui actual, care este de trei ori mai mare comparativ cu valorile din luna iulie 2008. Exista chiat posibilitaea ca statul sa dea inapoi diferenta de bani celor au achitat taxa la valoarea triplata.

Modificarile vor fi efectuate de Guvern prin ordonanta de urgenta, in urmatoarea sedinta a Executivului, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Atentie mare, insa, intrucat viitoarea taxa de poluare va fi valabila numai pana in aceasta vara, cand ar putea fi inclusa in impozitul anual. Altfel spus, din vara toti poluatorii (adica toti proprietarii de autovehicule) ar putea plati, pe langa impozit sau inclusa in acesta, o taxa anuala pentru poluare!

O alta veste buna este ca proprietarii de vehicule care nu au incheiat procedurile de inmatriculare pana la 15 decembrie 2008, data incepand de la care taxa de poluare auto a fost platita la o valoare triplata, vor beneficia de o "pasurire".

Comisia Europeana a informat recent Guvernul ca ordonanta de urgenta, emisa de fostul Cabinet, prin care taxa de poluare auto a fost triplata, incalca legislatia comunitara.

Executivul a decis, in luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta inlocuind, la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare aflata atunci in vigoare.

Pe baza acestei grile, taxa a crescut in cazul masinilor noi vandute in Romania, in timp ce valorile au scazut la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Dupa modificarea taxei auto, vanzarile de masini noi au inceput sa scada, iar cele de autoturisme second-hand de import sa creasca.

Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie, prin ordonanta de urgenta, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 1 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Simultan, taxa auto pentru achizitia vehiculelor second-hand a fost triplata comparativ cu valorile din luna iulie.

Sursa Related Posts with Thumbnails

1 comentarii:

Anonim | 15 februarie 2009 la 19:24  

o tampenie cu taxa asta

Trimiteți un comentariu

Nu vor fi publicate insulte sau lipsă de respect pentru cititori. Admin-auto!